onsdag 8. mai 2013

Tidenes hjemmelagde brød

Fruene kom over denne oppskriften på eltefritt brød og er mildt sagt hekta! Utrolig saftig og godt brød! Det smaker som bakeribrød - den følelsen - luksus hjemme. Og i tillegg så er det kun
ca. 178 kalorier per 100 g - HURRA!

Det du trenger for å bake denne herligheten er:

425 gram hvetemel
1 ts salt
4 g ferskgjør eller 1 g tørrgjør
3 1/2 del vann, romtemperert
1 ss olivenolje
Rugmel/Hvetemel til å drysse brødet med

Deigen skal forheve i 12 - 14 timer og etterheve i 2 timer
Stekes på 240 grader i 45 - 60 minutter.

Bland sammen de tørre ingrediensene. Om du bruker fersk gjær, bland den sammen med vannet. Da dette er et eltefritt brød går denne prosessen veldig fort. Hell over vann og rør alt fort sammen (ca 30 sekunder). Pensle en bolle med olivenolje og hell deigen over i denne bollen (Oljen kan droppes). Dekk med plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12 - 14 timer.

Ha rikelig med mel på bakeplaten og hell deigen over. Deigen er som dere ser på bildet ganske løs.
Brett kantene på deigen inn på midten. La deigen hvile i 15 minutter.

Nå kommer den spennende delen! Dryss et tykt lag med rugmel/hvetemel på en ren kjøkkenhåndduk. Brett kantene på deigen engang til inn mot midten. Legg deigen med brettekantene ned på kjøkkenhåndduken. Dryss rugmel over brødet og legg en kjøkkenhåndduk over. La det ligge slik å etterheve.

Mens brødet etterhever setter du stekeovnen på. Sett inn i ovnen en jerngryte eller noe lignende som tåler høy varme og som har et tett lokk. Sett gryten på rist nederst i ovnen.

Når brødet er ferdig hevet tar du den varme gryten ut av ovene. Vær obs, dette er varmt! Hell brødet ned i grytene. Om noe henger igjen i kjøkkenhåndduken skraper du dette bare av og hiver det oppi sammen med resten av deigen. Sett lokket på gryten og sett den inn igjen i ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Etter 30 minutter tar du av lokket og steker vider i 15 - 30 minutter til brødet får en gyldenbrun farget slik som vist nedenfor!

Når brødet er ferdig hvelver du det på en rist og lar det avkjøle før du skjærer i det.
Her er brødet laget med dobbel deigsats:

Brødet ser utrolig lekkert ut og smaker himmelsk!


Her er brødet laget med enkel deigsats:

Brødet kan fryses!

Tusen takk til Fru Timian som delte denne deilige oppskriften!

Klem fra

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar